1. Kan iemand met dementie Bach zingen?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag in dit verband. En het antwoord is volmondig ja! Ons muzikaal geheugen ligt diep verstopt in ons brein en is het gebied dat het langst in tact blijft bij dementie. Als iemand vroeger al bekend was met de Passies dan wordt de herinnering daaraan snel weer tot leven gewekt. Met de steun van de andere zangers gaan mensen met dementie mee in de flow. Niet altijd zullen de woorden kloppen, maar de muziek wordt gevolgd. En door samen te oefenen In het Participatiekoor hoort iedereen erbij, iedereen geniet volop.

2. Hoe kan ik iemand met dementie begeleiden?

Het doel van het Participatiekoor is samen zingen, iedereen doet mee. Naast iedere zanger die wat steun nodig heeft, zal aan elke kant een steunzanger zijn. Die kan eventueel de partituur af en toe omslaan, wijzen waar de zang weer ingezet moet worden. Juist omdat er meer geoefende zangers zullen zijn, worden de zangers die er wat meer moeite mee hebben, meegenomen met de zang.

3. Waarom vinden de repetities in Leiden en Haarlem in verzorgingshuizen plaats?

Zodat het ook voor de mensen die daar wonen een evenement is. Als eens in de twee weken mooie muziek te horen is en er gezongen wordt, geeft dat ook voor andere bewoners een fijne ochtend. Het kan zelfs zijn, zoals in 2018 het geval was, dat een bewoner langsloopt en spontaan gaat meezingen en een blijvend koorlid wordt.

4. Waarom moet ik als steunzanger een deelnemersbijdrage betalen?

Als stichting zonder winstoogmerk zetten we alles op alles om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zowel landelijk als regionaal werven we fondsen en zoeken we naar kortingen, sponsoring, partners en subsidies. We willen dat iedereen ongehinderd mee kan doen in onze projecten. Toch ontkomen we niet aan de noodzaak om je om een bijdrage te vragen in de kosten van repetities, dirigenten, repetitors, instrumentalisten en solisten, organisatie en locatiekosten.

De bijdrage voor de passieconcerten bedraagt in 2019 € 70, ofwel € 10 per repetitie inclusief concert.
Indien je deze bijdrage niet ineens kunt voldoen, dan is een gespreide betaling in drie termijnen mogelijk.

5. Wat biedt het Participatiekoor het publiek?

Een prachtige voorstelling, waarbij niet alleen de muziek en zang het publiek zal beroeren, maar ook de inspirerende verhalen van de mensen met dementie. De vertolking van de gekozen aria’s, koren en koralen uit de Passies zal hoog van kwaliteit zijn. Juist door de professionele dirigent, musici en solisten zullen alle zangers boven zichzelf uitstijgen. Samen zingen en passies delen, maken emoties los die voelbaar zijn voor het publiek.

6. Is er een Participatiekoor bij mij in de buurt?

Er zijn momenteel drie Participatiekoren: in Haarlem, Leiden en Bergen NH. We streven ernaar het aantal koren uit breiden over alle provincies. Is er bij jou in de buurt nog geen Participatiekoor, maar denk je dat die er zeker wel zou moeten komen? Neem dan contact met ons op en wij zorgen er samen met jou voor dat er ook in jouw plaats een Participatiekoor komt.

Geïnspireerd geraakt?

Hebben wij je geïnspireerd en wil je zelf ook meezingen? Klik hier voor meer informatie en meld je aan bij het koor bij jou in de buurt!