De Participatiekoren zingen de Passies van J.S. Bach

Op 19 en 20 april 2019 zongen de Participatiekoren Bergen, Haarlem en Leiden de Passies van Bach. In totaal zongen 130 zangers, waarvan 36 mensen met dementie de hoogtepunten uit de Matthäus en Johannes Passion. Tussen de koren en koralen vertelden zangers met dementie of hun naasten hun persoonlijke verhaal over lijden en verlies, hoop en liefde.
Luister in onderstaand filmpje naar wat onze zangers met dementie zelf vertellen over het zingen van de Passies van J.S. Bach. Interviews door ons bestuurslid en vertegenwoordiger van mensen met dementie, Ton van Amstel.

Participatiekoor Leiden | Matthäus Passion | vrijdag 19 april, 15.00 uur | Vredeskerk, Leiden

Het Participatiekoor Leiden is opgericht door Topaz en bestaat uit achttien bewoners met dementie of afasie, ondersteund door 39 project- en koorzangers uit Leiden en omgeving. Gezamenlijk zingen zij op Goede Vrijdag de mooiste delen uit de Matthäus Passion. Vijf van hen of hun naasten vertellen tussen de koren en koralen ook hun persoonlijke passieverhaal.

Dirigent: Theo Goedhart Solisten: Margot Kalse (alt-mezzo) en Hans Brons (bas) Fluit: Lianne Goris Viool: Suus Bijleveld Cello: Anne-Linde Visser Contrabas: Reinout Heijung Piano: Matthijs van der Wilt

Participatiekoor Haarlem | Johannes Passion | vrijdag 19 april, 19.00 uur | Mariakerk, Haarlem

In Haarlem staat dit jaar de Johannes Passion op het programma. Een selectie van de mooiste koren, koralen en aria’s wordt afgewisseld met een vertelling door acteur Hans Koenis. In zijn optreden verplaatst hij zich in het leven Leo van Dijk. Leo kreeg tien jaar geleden de diagnose Alzheimer en vroeg zich af hoe hij met deze wetenschap verder moest.

Tijdens zijn zoektocht deed hij negen belangrijke ontdekkingen. Hij schreef er het boekje Alzheimer voor beginners over. Met dit concert brengen we een hommage aan een van de voorlopers en pioniers van een Sociale Benadering van Dementie. Het concert begint met de presentatie van het nieuwe boekje Alzheimer voor beginners.

Dirigent: Felix van den Hombergh Solisten: Lia Felix (sopraan), Greet Harteveld (sopraan) en Paul Saager (bariton) Viool: Joretta Witvliet (concertmeester) en Pauline van Daelen Altviool: Bastiaan Regoort Cello: Janneke Witvliet Fagot: Hanny Vooges Fluit: Saskia van der Hall Hobo: Helen Tilmans Piano: Dante Boon

Participatiekoor Bergen | Matthäus Passion | zaterdag 20 april, 15.00 uur | Museum Kranenburgh, Bergen

In het Participatiekoor Bergen zingen mensen met dementie samen met project- en koorzangers uit Bergen en omgeving de mooiste delen uit de Matthäus Passion. Waar u normaal de recitatieven hoort, vertellen hier mensen met dementie en hun naasten hun eigen passieverhaal over lijden en verlies, hoop en liefde. Sabine Kirsten vertolkt de aria’s Buss und Reu en Aus Liebe en Maartje de Lint zal Ich will dir mein Herze schenken en Erbarme dich zingen.

Dirigent: Maria Delver Solisten: Maartje de Lint (alt) en Sabine Kirsten (sopraan) Fluit: Martin Rozema Violist: Iris de Leur Piano: Corinne Moerbeek

Mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds van:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over ons

Kunst, zorg en welzijn hebben elkaar veel te bieden. Kunst- en cultuuruitingen kunnen mensen met dementie plezier, afleiding en zelfvertrouwen bieden of uiting geven aan thema’s waar zij mee worstelen. Deelname aan onze Participatiekoren kan zo een bijdrage leveren aan het welbevinden, vooral bij klachten van psychosociale aard.

De belangstelling voor de inzet van kunst vloeit voort uit een nieuwe benadering van gezondheid, die zijn opkomst maakt in de zorgsector.

De Participatiekoren zijn een initiatief van Stichting Participatie met Dementie. Er zijn momenteel drie Participatiekoren in Nederland: in Haarlem, Leiden en Bergen (NH).

Wilt u ook een Participatiekoor oprichten en deelnemen aan onze programma’s? Stuur ons dan een mailtje!