Programma 2019

‘Zolang ik er ben… zing ik mee’

Drie passieconcerten in drie plaatsen

Op Goede Vrijdag 19 april 2019 en Paaszaterdag 20 april 2019 worden er in Leiden, Haarlem en Bergen (NH) concerten uitgevoerd door de drie Participatiekoren. Unieke evenementen waarin de traditie en het passieverhaal opnieuw vorm en betekenis krijgen.

Onder het thema ‘Zolang ik er ben… zing ik mee’ zingen ruim 45 zangers met dementie samen met 100 projectzangers verschillende koren, koralen en aria’s uit de Matthäus Passion of de Johannes Passion. Mensen met dementie vertellen tussen de koren en koralen hun eigen passieverhaal. De koren worden begeleid door professionele dirigenten en solisten.

Programma 2019
Zolang ik er ben… zing ik mee. Mensen met dementie zingen de Passies van Bach en vertellen hun eigen verhaal.

Participatiekoor Leiden
Matthäus Passion vrijdag 19 april, 15.00 uur Vredeskerk, Leiden

Participatiekoor Haarlem
Johannes Passion vrijdag 19 april, 19.00 uur Mariakerk, Haarlem-Noord

Participatiekoor Bergen
Matthäus Passion zaterdag 20 april, 15.00 uur Museum Kranenburgh, Bergen (NH)

De online kaartverkoop start eind maart.

Openbare Koorrepetities
Eind januari 2019 begonnen de drie koren met hun repetities. De repetities worden gehouden in verpleeghuizen of cultuurcentra. Met name de repetities in de verpleeghuizen zijn openbaar en kunnen worden bijgewoond door bewoners, familie en verzorgenden.

Verhalentafels
Ieder Participatiekoor organiseert een eigen Verhalentafel. In Leiden schrijven mensen met dementie bijvoorbeeld onder leiding van Desirée van Keulen hun eigen passieverhaal. Zo zal dat in Bergen ook gebeuren met Ezra Zadelhoff en Tosca Janssens. Een aantal van deze passieverhalen zullen onderdeel gaan vormen van de passieconcerten.

Mediaproject – Reporters met dementie
In samenwerking met de regionale omroep NH Nieuws gaat een aantal reporters met dementie op pad om met de camera verslag te doen van het maakproces van de passieconcerten in Haarlem en Bergen. De reportages worden in de aanloop naar de concerten op televisie en online uitgezonden. Met deze reportages willen we de waarde van muziek en cultuurparticipatie laten vertellen door de mensen met dementie zelf.