top of page

Inspireer jezelf en steun het goede doel: Alzheimer voor beginners

Blog | Nieuws


Op Goede Vrijdag, voorafgaand aan het Passieconcert in Haarlem presenteerden wij Alzheimer voor beginners. Een kleurrijke bundel met negen inspirerende levenslessen voor iedereen die met dementie te maken heeft, geschreven en geschilderd door Leo van Dijk; mens met Alzheimer. De boekjes vlógen als zoete broodjes over de toonbank. Laat je ook inspireren door de wijsheden van Leo voor een zinvol en leuk leven met dementie. Je kunt Alzheimer voor beginners hier bestellen. De opbrengsten gaan naar de Participatiekoren, dus je steunt ook nog eens een goed doel!Op zoek naar houvast na de diagnose

Nadat Leo van Dijk in 2008 de diagnose Alzheimer kreeg, ging hij zelf op onderzoek uit hoe het nu verder moest. Hij bezocht lezingen, las van alles, mailde met specialisten. Er moest toch iéts zijn voor mensen met beginnende dementie? Hij was op zoek naar houvast, een manier om zichzelf te blijven, handvatten om ermee om te gaan. Hij vond niets. Er was niets. Dat wilde hij veranderen.

Leo van Dijk is een van de voorlopers en voorvechters van een sociale benadering van dementie. Hoe te leven met dementie was nog onontgonnen terrein. Maar Leo zat niet bij de pakken neer toen hij de diagnose dementie kreeg en zocht uit wat hij kon doen om de draad van zijn leven op te pakken. Hij besefte dat deze kennis voor lotgenoten uiterst waardevol kan zijn en beschreef de resultaten van zijn zoektocht in dit overzichtelijke en prachtige boekje Alzheimer voor beginners. De titels van de hoofdstukken spreken voor zich en vatten de levenslessen voor mensen met dementie krachtig samen: tijdig, vrijheid, optimisme, acceptatie, inzet, ritme, natuur, bewegen en aanbod.

Elk hoofdstuk is voorzien van een prachtige aquarel die Leo door de jaren heen schilderde. Het zijn kleurrijke, meditatieve landschappen en stadsgezichten die uitnodigen om samen met zijn geschreven ontdekkingen rustig tot je door te laten dringen. Wie ze vaker leest en bekijkt ontdekt er een grote gelaagdheid in die telkens weer opnieuw inspireert. Alzheimer voor beginners is een unieke bundel van een buitengewoon dappere man die zich ondanks zijn verlies niet uit het veld laat slaan.“Dit is een boekje vol optimisme, levenslust en wijsheid. Een inspiratie voor iedereen die met dementie te maken heeft.” – Professor Wiesje van der Flier, Alzheimercentrum Amsterdam.“Leo van Dijk schreef niet alleen een mooi, maar ook een heel belangrijk boek. Het past in de huidige emancipatiebeweging van mensen met dementie en behoort tot het steeds sterker wordende geluid: ‘praat met ons, in plaats van over ons’.” – Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

Titel: Alzheimer voor beginners Tekst & Aquarellen: Leo van Dijk Aantal pagina’s: 64 Uitvoering: Hardcover, ingenaaid en gebonden Uitgever: Stichting Uitgeverij Dilemmaboek ISBN: 978-90-824-9201-9 Prijs: € 21,50

12 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page