top of page

27-3: Meezing Matthäus door Participatiekoren en Bachkoor Holland


Melle Meivogel
foto: Melle Meivogel

De Participatiekoren en Stichting Bachkoor Holland zijn een ambitieuze samenwerking aangegaan: op woensdag 27 maart organiseren zij samen een Meezing Matthäus in de Nieuwe Kerk in Delft. U bent van harte uitgenodigd.


Bachkoor Holland zet zich al jarenlang in om de prachtige muziek van Johann Sebastian Bach voor een zo'n breed mogelijk publiek bereikbaar te maken. Dit doen zij bijvoorbeeld door de livestream van hun concerten toegankelijk te maken voor patiënten en medewerkers van zorginstellingen. Door de samenwerking met de Participatiekoren wil het Bachkoor Holland haar maatschappelijke impact verder uitbreiden en mensen met dementie en hun naasten ook in de kerk de gelegenheid bieden cultureel te blijven participeren.


40-jaar traditie

De Matthäus Passion concerten van Bachkoor Holland vormen al sinds 1984 een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor Passie-liefhebbers, met kabinetsleden en andere hoogwaardigheidsbekleders als vaste bezoekers. Aanvankelijk voerde Bachkoor Holland haar Passieconcerten uit in de Pieterskerk in Leiden, maar sinds 2017 vindt zij haar thuisbasis in de Nieuwe Kerk Delft. Aan die 40 jarige traditie voegt Bachkoor Holland nu een waardevolle uitbreiding toe met een extra concert speciaal voor mensen met dementie en hun naasten.


De kracht van samen zingen

"Bachkoor Holland gelooft in de kracht van samen zingen: het maakt het ‘gelukshormoon’ oxytocine in de hersenen aan en zorgt voor een gevoel van verbinding en samenhorigheid", vertelt zakelijk leider Marinke Brouérius van Nidek - Visser. "De samenwerking met het Participatiekoor rond de Matthäus Passion en de openstelling van het concert in de Nieuwe Kerk voor mensen met dementie, hun verzorgers én regulier publiek vormt een mooie cirkel van samenzijn voor de Paasdagen."

Hiermee wil Bachkoor Holland de toegankelijkheid van Bachs meesterwerk en de rijke Nederlandse Matthäus-traditie een nieuwe impuls geven. "Bach heeft de Matthäus Passion immers geschreven voor samenzang van de kerkgemeente en leent zich dan ook uitstekend om meegezongen te worden. We hopen hiermee juist mensen die wel wat extra steun kunnen gebruiken de gelegenheid te geven deel te blijven nemen aan het culturele leven", aldus Marinke.


Artistieke impuls aan cultuurparticipatie

Oprichter van de Participatiekoren, Erik Zwiers, sluit zich hier graag bij aan. "Voor de Participatiekoren betekent de samenwerking met het Bachkoor Holland een nieuwe impuls aan onze missie om mensen met een haperend brein cultureel, op een zo hoog mogelijk artistiek niveau te laten participeren. Dat draagt bij aan hun welzijn, positieve gezondheid en de maatschappelijke acceptatie."


De participatiekoren zetten zich al jaren in om cultuurparticipatie in de langdurige zorg op de kaart te zetten. "Hoewel zes jaar geleden nog gedacht werd dat de Matthäus Passion veel te hoog gegrepen zou zijn, zien we elk jaar dat de belangstelling voor onze koren en concerten groeit. Zowel in aantallen zangers als publiek, en nu ook in de belangstelling van professionele partners", vertelt Erik.


"De samenwerking met Bachkoor Holland is voor ons opnieuw een erkenning van de relevantie van onze missie om cultuurparticipatie zo breed mogelijk vorm te geven. Anderzijds is het voor onze zangers met dementie ook een geweldige artistieke impuls die er ongetwijfeld ook toe zal bijdragen dat zij zich gesterkt zullen voelen in hun waardigheid en trots, en dat zij boven alles vooral nog gewoon mens zijn. Een mens die weliswaar van alles vergeet, maar die óók de vader of moeder is die nog altijd een concert kan geven."


Bezoek de Meezing Matthäus

Het concert Meezing Matthäus brengt het mooiste uit de Bachs Passie, waaronder het openingskoor, diverse aria's en het slotkoor en alle koralen. Het publiek en iedereen die van zingen houdt, dus óók mensen met dementie, worden van harte uit om de koralen uit Bachs meesterwerk mee te zingen, maar je mag natuurlijk ook gewoon stilletjes genieten van dit bijzondere concert op woensdag 27 maart om 16:00 uur in de Nieuwe Kerk te Delft.


Programma: delen uit de Matthaus Passion van J.S. Bach

Koor: Bachkoor Holland, Participatiekoren, Jeugdkoor Spaarne

Orkest: Concertgebouw Kamerorkest, Krashna Musika

Sopraan: Bobbie Blommesteijn

Alt: Sophia Faltas

Tenor: André Cruz

Bas: Jop van Gennip

Dirigent: Sanne Nieuwenhuijsen


Datum: 27 maart 2024

Locatie: Nieuwe Kerk, Markt 80, Delft

Tijd: 16:00 - 17:30 uur1.060 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page