top of page

100 jaar Matthäus Passion met Bachkoor Holland


Matthäus Passion, Nieuwe Kerk Delft, Bachkoor Holland
foto: Melle Meivogel

Bachkoor Holland nodigt de participatiekoren uit om dit jaar samen een Meezing Matthäus te organiseren. Hiermee voegt het koor, dat tot een van de oudste van Nederland behoort, een nieuwe dimensie toe aan haar ruim honderd jaar lange geschiedenis. Bach moet voor iedereen toegankelijk blijven, voor publiek en voor zangers. Ook als zij wat extra ondersteuning nodig hebben om hun passie uit te kunnen oefenen.


Sinds 1921

Het Bachkoor Holland werd in 1921 opgericht door Johan Schoonderbeek als koor van de Nederlandse Bachvereniging. Zes jaar later nam Evert Cornelis het dirigeerstokje over, om vervolgens in 1931 plaats te maken voor Anthon van der Horst, die dirigent bleef tot 1965. In dat jaar werd Van der Horst opgevolgd door Charles de Wolff. Begin 1983 werd het koor zelfstandig en verhuisde eerst naar de Pieterskerk in Leiden en sinds 2019 naar de Nieuwe Kerk in Delft, waar het Bachkoor Holland samen met de participatiekoren de Meezing Matthäus zal verzorgen.


De Matthäus Passion behoort al vanaf het eerste begin van haar bestaan tot het repertoire van het Bachkoor Holland. De passieconcerten van het koor vormen elk jaar een bijzonder hoogtepunt in de rijke Matthäus traditie en worden trouw bezocht door kabinetsleden en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Andere grote koorwerken van J.S. Bach die, sinds 2009 onder leiding van Gijs Leenaars, tot het vaste repertoire behoren, zijn onder andere de Johannes Passion, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe en Missa Brevis.


Professionele zangers

De koorleden van Bachkoor Holland komen uit het hele land en zijn vrijwel allemaal professionele zangers en zangeressen. De samenwerking met de participatiekoren zal er dan ook toe leiden dat de artistieke kwaliteit van laatstgenoemde een fijne impuls krijgt. Een impuls die de zangers met een haperend brein en de mantelzangers graag gegund is. Want, zo meent Bachkoor Holland, de muziek van Bach moet voor iedereen toegankelijk blijven. Niet alleen via een livestream van haar concerten, die elk jaar beschikbaar wordt gesteld aan zorginstellingen, maar ook aan zangers die hun passie graag willen blijven uitvoeren en hier wat ondersteuning bij nodig hebben. Dat dit ongetwijfeld tot een prachtig concert zal leiden, lijkt hiermee haast vanzelfsprekend, al is het natuurlijk aan jou om dit te beleven.


Bestel nu je kaarten

De Meezing Matthäus door Bachkoor Holland, de participatiekoren en het Concertgebouw Kamerorkest vindt plaats op woensdagmiddag 27 maart in de Nieuwe Kerk in Delft. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Nationale Theaterkassa via onderstaande link. Kaarten zijn inclusief programmaboek en bladmuziek.


Datum: woensdag 27 maart 2024

Aanvang van het concert is 16:00 uur.

Nieuwe Kerk, Grote Markt 80, Delft62 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page