In den beginne…

Het Participatiekoor vindt zijn oorsprong in het levensverhaal van Nico Knijnenberg, dat door artistiek leider Erik Zwiers werd opgetekend in het boek Zolang ik er ben. Nico leed aan de ziekte van Alzheimer. Hoewel hij nog een actief leven leidde, voelde Nico zich vaak door zijn omgeving buitengesloten. Hij vroeg zich dan ook hardop af: Doe ik nog mee?
Aan het eind van zijn leven, dronken Nico en Erik samen een glas wijn. Terwijl zij proostten begon Nico te zingen: Wir setzen uns mit Tränen nieder, de eerste zin uit het slotkoor van de Matthäus Passion.

Twee jaar na het overlijden van Nico ontmoette Erik Zwiers dirigent Felix Hombergh en legde hem de gedachte voor om samen met mensen met dementie en mensen zonder dementie de hoogtepunten uit de Matthäus Passion te gaan zingen.
Wat begon als een gewaagd experiment – want kunnen mensen met dementie de Matthäus Passion nog wel zingen? – resulteerde in een concert van onverwacht muzikaal niveau dat met groot enthousiasme werd ontvangen.

Op Stille Zaterdag 2018 zongen 15 mensen met dementie samen met 45 projectzangers delen uit de Matthäus Passion in de Doopsgezinde kerk in Haarlem. Tussen de koren en koralen door vertelden mensen met dementie en hun naasten hun eigen passieverhaal over het leven na de diagnose. Luister hieronder naar een stukje uit het slotkoor Wir setzen uns mit Tränen nieder” van ons eerste Passieconcert.

Van één naar vijf Participatiekoren in 2020

Het succes van het eerste Passieconcert kreeg in 2019 navolging met drie Participatiekoren in Haarlem, Bergen NH en Leiden die wederom met groot succes de hoogtepunten uit de Passies van Bach brachten. En dat leidt weer tot nóg meer koren waarin mensen met dementie volwaardig mee kunnen zingen en hun eigen passieverhalen kunnen vormgeven en vertellen.
In januari 2020 starten we in de volgende plaatsen met ons nieuwe programma Erbarme dich: Haarlem, Bergen NH, Leiden, Midden Delfland en Helmond.

Bekijk hieronder de reportages die NH Nieuws eerder dit jaar over onze koren in Haarlem en Bergen maakte:

Wil je meer weten?

Lees hier online ons magazine van 2019
Ga hier naar ons programma 2020 in Bergen NH, Haarlem, Helmond, Leiden en Midden Delfland.
Wie zijn de mensen achter de Participatiekoren.
Voor contact met ons, klik hier.

Wil je meezingen? Schrijf je dan hier in!