Onvergetelijke Verhalen

Passies met alzheimer.

Al zolang de mens bestaat vertellen we elkaar verhalen. Met verhalen vertellen we wie we zijn en waar we voor staan. Wat we belangrijk vinden. Door verhalen te vertellen geven we inzicht, troost en inspiratie aan elkaar.

Het lijdensverhaal van Christus is ook zo’n verhaal dat in de Matthäus en Johannes Passion van Bach al eeuwen van generatie op generatie wordt overgedragen. Elk jaar weer in de tijd voor Pasen zorgt dit verhaal voor ontroering en verbinding. In de uitvoeringen door de Participatiekoren krijgt het passieverhaal een nieuwe betekenis. In plaats van de evangelist vertellen mensen met een beginnende dementie over hún passies.

Wat gaan we doen?

Het programma Onvergetelijke Verhalen bestaat uit zes workshops van telkens twee uur en is bedoeld voor mensen met beginnende dementie en hun partner, kind of vriend(in).

We gaan op een creatieve en speelse manier op zoek naar onze eigen passies. We geven ze vorm in ‘meesterlijke’ vertellingen en voeren ze uit tijdens de passieconcerten van de Participatiekoren.

De workshops starten medio februari. Deelnamekosten bedragen €50 per koppel voor 6 workshops, het concert en een evaluatiebijeenkomst.

Waarom we dit doen

Mensen met dementie hebben dezelfde behoeften als mensen zonder dementie. Door problemen met woordvinding, verlies van cognitieve vermogens, angst of schaamte kunnen die behoeften soms moeilijker tot uiting komen.
Vooral de partner en de kinderen zullen hier veel van merken, maar ook vrienden en kennissen uit het verenigingsleven. Hoe hou je die relaties leuk en waardevol? Wat is belangrijk en waar wordt naar verlangd?

In ons programma Onvergetelijke Verhalen gaan we hiernaar op zoek en geven daar met elkaar vorm aan.

Het resultaat is een serie betekenisvolle passieverhalen die verteld worden in de passieconcerten. En net zo belangrijk; ze geven inspiratie en handvatten voor betekenisvolle relaties tussen mensen met dementie en hun naasten.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op.

Stichting Participatie met Dementie
Cesar Francklaan 34