Hedwig Jong, projectleider Participatiekoor Bergen, was aanwezig bij de uitvoering in maart 2018 in Haarlem en was zo onder de indruk dat ze dacht: “Dit ga ik naar Bergen halen!”

“Het was echt prachtig, sowieso geweldig geluid, een heel intieme sfeer. De diversiteit vond ik mooi; ook al zong niet iedereen mee, ze genoten allemaal zo duidelijk. Dat raakt je gewoon. Ik wilde dat ook naar Bergen halen. En dat is gelukt. De professionals – de dirigent, de correpetitor, de instrumentalisten en solisten – zijn geregeld, en de eerste zangers melden zich al aan.”

Eigen verhalen
Wat haar in Haarlem ook enorm aansprak was de manier waarop de verhalen van verschillende mensen aan bod kwam. “Mineke zong alles uit haar hoofd mee, maar ze kon haar verhaal niet zelf meer vertellen. Zoals haar verzorgende namens haar sprak was zo mooi. Het werd heel duidelijk dat die band er was en de instemming van Mineke dat zij dat vertelde. Het bleef zo voor Mineke haar eigen verhaal. En Leo, geweldig zoals hij zijn handvatten om met dementie om te gaan, aanbiedt aan mensen die net de diagnose hebben gekregen. Hij vertelde zo inspirerend.”

Ervaringen delen
“Ook het verhaal van Erik, waarin hij vertelde waarom hij het Participatiekoor wilde oprichten, greep me aan. Wir setzen uns nicht mit Tränen nieder, daar ben ik het zo mee eens. We moeten ons er nooit bij neerleggen dat mensen met dementie worden buitengesloten, of wie dan ook. Ik heb echt nooit begrepen dat er aparte groepen moeten zijn, als je allebei hetzelfde leuk vindt. Door mensen zelf aan het woord te laten, wordt er veel meer bereikt. Omdat het verhaal ons raakt en omdat dat het verzoek van ervaringsdeskundigen is.”

Samen genieten
Hedwig werkt vanuit haar stichting JeVanHed, waarmee ze ernaar streeft om activiteiten te realiseren in Bergen (NH) en omgeving. Inclusiviteit vindt ze daarbij heel belangrijk. Meedoen moet voor iedereen mogelijk zijn. Het Participatiekoor past goed in die overtuiging. “Misschien moet je wat meer rekening houden met elkaar, maar je kunt er samen heel veel plezier aan beleven. Ik wil het omgaan met tegenslagen en beperkingen op ons pad meer bespreekbaar maken, als we erover praten zal de angst voor het onbekende misschien minder groot worden. En dan kunnen we allemaal op onze eigen manier blijven meedoen.”

Wil je meezingen in het Participatiekoor Bergen? Je kunt je nu hier aanmelden!