Matthijs zijn belangstelling is divers, hij pakt van alles aan. Op aanbeveling van Ad Hesseling van de Oudhoornse kerk is hij de repetitor van het Participatiekoor Leiden. “Ik heb de Matthäus Passion altijd al een fantastisch stuk gevonden, ik kijk er naar uit het te spelen. En ik ben heel benieuwd hoe het zal klinken met dit koor.”

Matthijs bespeelt al vanaf zijn 7e het orgel. Zijn christelijke opvoeding bracht hem in de kerk en dus al vroeg in aanraking met het orgel. “Op mijn 17e had ik het idee mezelf te belemmeren als ik koos voor een opleiding klassieke muziek en orgel aan het conservatorium. Mijn interesse in muziek is enorm uiteenlopend en mijn grootste passie is toch wel om eigen muziek te maken. Maar op mijn 21e heb ik toch de stap gezet en daar werd mijn liefde voor de klassieke muziek weer aangewakkerd. Ik heb daar genoten van allerlei soorten muziek. Tegelijkertijd heb ik mijn passie gevolgd en heb daarnaast ook elektronische muziek gestudeerd. Ik maak nu eigen composities.”

Gelijk spel
Als repetitor is Matthijs nog niet echt ervaren, maar hij ziet het als een enorm voordeel dat hij nu met zijn instrument vlakbij het koor zit. “Als organist kom je in heel verschillende situaties terecht. Soms zit je ergens boven orgel te spelen en moet je via een schermpje de dirigent zien, soms hoor je het koor zelfs niet en dan moet je maar hopen dat het allemaal op zijn plek valt. In dit geval zit ik er middenin. Ik zie de dirigent en de zangers niet alleen goed, ik hoor ze ook nog. Dat is fijn. Het is natuurlijk altijd belangrijk als je meespeelt met andere musici dat je gelijk bent. En dat gaat hier zeker lukken. Ik ben heel benieuwd hoe goed ze kunnen zingen en hoe mensen met dementie omgaan met de muziek.”

Elektronische composities
Naast zijn werk als een van de twee vaste organisten bij de Alexanderkerk in Rotterdam, en werk in een schoenmakerij – er moet ook brood op de plank komen -, is Matthijs veel bezig met zijn elektronische composities. “Voor mijn eindexamen van het conservatorium schreef ik een stuk voor orgel en elektronica, dat erg in de smaak viel bij het publiek. Dat zou hetgeen kunnen zijn waarin ik me onderscheid van de rest. Ik moet me misschien ergens in gaan specialiseren, maar ik hou echt van alles! Maar je moet natuurlijk eerlijk zijn naar jezelf, het kan niet allemaal.”