“Het Participatiekoor Bergen dirigeren, sprak me meteen aan. Een prachtig initiatief, wat idealistisch misschien, maar goed passend bij deze tijd. En het is ook wel eens lekker als iemand anders het organiseert”, lacht Maria Delver, dirigent van het Participatiekoor Bergen.

Regelmatig organiseert Maria zelf van alles waarbij ze de zaken iets anders dan gebruikelijk aanpakt: “Ik ben nu bezig met een Weihnachts Oratorium en daarin dansen bewoners van de antroposofische zorgorganisatie Scorlewald, mensen met een beperking. Vier avonden koralen instuderen, en twee opvoeringen, een in Scorlewald en een in de Ruïnekerk.”

Bach zingen
Als Alt-Mezzo zangeres zong Maria, na haar studie klassieke zang aan het conservatorium in Alkmaar in het Bachkoor Holland en sinds 2017 is ze koordirigent van de zanggroep Ruïnekerk in Bergen (NH). “Als je mensen verzamelt die van zingen en Bach houden, wil dat nog niet altijd zeggen dat het gelijk mooi klinkt samen. Ik haal graag het mooiste in ieder mens naar boven, en maak er dan het beste van. Weet je, als je naar de meest perfecte uitvoering wilt, ga dan bijvoorbeeld naar het Concertgebouw. Ik vind het een dimensie toevoegen als er nog iets bij komt, zoals bij het Participatiekoor.”

Samenzang en verhalen
“Samen met Corinne Moerbeek, pianist/correpetitor heb ik het programma samengesteld, een soort kleine Matthäus. Een paar koralen en een paar aria’s en dan komen tussendoor de verhalen van de mensen met dementie. Alle instrumentalisten zijn al geregeld, de participanten kunnen zich nu gaan aanmelden. Iedereen kent wel iemand met dementie. Het zou heel mooi zijn om diegene, of het nu je oma is of je buurman, als die altijd graag gezongen heeft, hierop te attenderen. Of misschien samen te gaan.”

Waarom de Matthäus?
“En waarom de Matthäus Passion, vragen mensen me wel. Sommigen vinden het zo zwaar. Ik denk dat je gewoon van de Matthäus moet houden. Hoe moet je uitleggen dat het ook heel troostrijk is? Ook is het mooi dat bij het Participatiekoor tussendoor persoonlijke verhalen te horen zijn. Ik zie hoe dementie een leven verandert, van de mensen zelf en hun omgeving. Het is heel bijzonder wat zingen dan kan doen. Melodieën zitten zo diep, dat het naar boven komt door samen te zingen. Met goede steunzangers gaat het dan bijna vanzelf. Dit is niet alleen mooi voor mensen met dementie, maar voor iedereen die er aan deelneemt.”

Foto credits: Ernst Selleger