Corinne Moerbeek is niet alleen correpetitor/pianist, maar ook de muziekcoördinator van het Participatiekoor Bergen. In die rol heeft ze Maria Delver als dirigent gevraagd en ook de solisten – Sabine Kirsten, sopraan en Maartje de Lint, alt – bereid gevonden mee te zingen.

Corinne zal niet alleen bij de repetities, maar ook tijdens de uitvoering achter de piano plaatsnemen. Samen met fluitist Martin Rozema en violist Iris de Leur zullen zij het koor in Bergen (NH) begeleiden. “Het gaat er om dat iedereen lekker gaat zingen, wat ze niet willen of niet kunnen zingen, zingen ze niet. Dan zijn ze er gewoon en gaan we ervan uit dat we met de begeleiders genoeg body hebben het samen te dragen.”

Veel ervaring
“We hebben allemaal veel ervaring met de Matthäus Passion en we zijn ook geoefend in het begeleiden van koren die niet helemaal uit professionele zangers zijn samengesteld. De meeste koorzangers hebben de koralen al vaker gezongen. Die zijn goed overzichtelijk, veel herhalingen, de melodieën komen terug. Veel beroemde aria’s zullen aan bod komen, zoals onder meer ‘Blute nur, du liebes Herz’, gezongen door Sabine Kirsten en natuurlijk ‘Erbarme dich’, door Maartje de Lint.”

Aus Liebe
“Ik noem het koor eigenlijk liever het koor ‘Aus Liebe’ – naar een aria uit de Matthäus – omdat we er allemaal met liefde aan meewerken. Maria en ik hebben bij de samenstelling van het programma gelet op het thema ‘Zolang ik er ben’. De diverse stadia die je kunt tegenkomen bij dementie, alle fases. Je neemt een soort van afscheid, je bekijkt je eigen rol, hoe ga je ermee om, je rouw, je boosheid. Alles komt eigenlijk terug in de Matthäus.”

Mensen en muziek
“Als je zingt kun je verder even alles vergeten en je tegelijkertijd bewust zijn van wat er om je heen gebeurt. Ook al lijken mensen met dementie op een bepaalde manier weg, zijn ze het tegelijk ook niet. Er lijkt een discrepantie tussen de binnen- en buitenwereld, maar er is zeker contact. Ik ben enorm geïnteresseerd in de relatie tussen muziek en mensen, dat zie je ook in mijn coaching terug.”