Componist/pianist Dante Boon voelde al snel dat het repeteren hier niet anders zou zijn dan bij een ander koor van geoefende amateurs. “Als ze me vooraf niet verteld hadden dat er mensen bij waren die Alzheimer hebben, had ik het waarschijnlijk niet eens gemerkt.”

“Bij de eerste repetitie wist ik niet goed wat ik moest verwachten wat betreft de sfeer binnen het koor. Of er wel goed meegedaan zou worden, of er misschien mensen zouden gaan lopen, of er misschien doorheen gaan praten, maar ik heb gerepeteerd zoals ik altijd doe en ik heb zelfs niets hoeven herhalen. Ik zag direct dat de opzet goed geslaagd is: het is zo georganiseerd dat ook mensen die wat verder zijn in hun Alzheimer zich veilig voelen. En zo kan iedereen repeteren. Het was prachtig om te zien hoe mensen elkaar helpen en begeleiden. En de koorklank was ook mooi. De dirigent, Felix, doet het ook heel goed. Doordat er professionele solisten en goede amateurs bij betrokken zijn, kan iedereen weer boven zichzelf uitstijgen. Echt perfect.”

Samen met plezier zingen
“Bij een repetitie wil ik graag dat er direct muziek gemaakt wordt. Ik vind de muzikale invulling net zo belangrijk als het instuderen van de noten. Als je gelijk mensen naar elkaar laat luisteren en samen een mooie klank laat maken, heeft iedereen er al snel plezier in. Natuurlijk zullen er zangers zijn die wat meer ondersteuning nodig hebben, soms niet alleen bij het zingen maar ook bij het geheugen. Dat maakt het een bijzonder koor. Zo samen met plezier zingen, geeft heel veel voldoening. En dat het dan ook nog heel mooi kan klinken, heeft het Participatiekoor Haarlem vorig jaar met de Matthäus Passion al bewezen. Dit jaar biedt de Johannes Passion ons weer een mooie nieuwe uitdaging.”

Over Dante Boon
Dante Boon is klassiek geschoold als componist/pianist en brengt soloalbums uit bij verschillende labels in binnen- en buitenland. Hij treedt op en gaat regelmatig op tournee; vooral als vertolker van en rondom ‘Wandelweiser’, een stroming binnen de experimentele muziek waarvan hij als componist deel uitmaakt. Hij speelde ooit in de rockband The Scene en heeft daarna nog – tot aan diens dood in 2015 – regelmatig met Thé Lau samengewerkt als arrangeur en toetsenist. Van de optredens met die band heeft hij nu nog steeds profijt in de manier waarop hij de muziek benadert die hij nu speelt, al is die vaak (extreem) zacht.

Daarnaast is hij dirigent van een kerkkoor in Egmond aan den Hoef en werkt hij hier en daar als repetitor. Felix van den Hombergh, waar hij regelmatig samen projecten mee doet, heeft hem destijds bij het Participatiekoor Haarlem betrokken.

Foto Dante Boon: Yuko Zama